niedziela, 11 stycznia 2015

Zielone pierogi z łososiem

3 pełne łyżki rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
3 szklanki maki pszennej  
1/2 kg surowego mięsa łososia
1/2 pęczka koperku
1 jajko
pieprz i sól
Do miski wsypałam 2 szklanki mąki, dodałam 2 jajka, szczyptę soli, szpinak, olej. Wymieszałam widelcem i pomalutku wlałam wodę. Wrabiając ciasto podsypywałam trzecią szklanką mąki a gdy zrobiło się już gładkie i elastyczne uformowałam kulkę i wsadziłam na chwilę do lodówki. Łososia zmieliłam, dodałam jajko, koperek i przyprawy, wymieszałam lekki farsz. Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam placki i szklanką wycinałam kółka 
na których łyżeczką układałam farsz. Kółeczka z farszem składałam na pół 
i zagniatałam jak każde inne pierogi. Gotowałam je ok 10 minut wrzucając na osolony wrzątek. Pyszne z odrobiną masła i parmezanu. Równie dobre ze śmietaną doprawioną koperkiem i czosnkiem.


5 komentarzy:

  1. Świetne połączanie, wyglądają zjawiskowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem. Nigdy ich nie mroziłam :)

      Usuń
    2. własnie się zastanawiam, czy mozna mrozić tak przygotowanego łososia :) nalepiłabym juz synkowi na święta ;)

      Usuń