wtorek, 8 kwietnia 2014

Marchewkowy krem z soczewicą

6 dużych marchewek
2 pietruszki
kawałek selera
1 duży por
1 pęczek lubczyku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 mały kubeczek słodkiej 30% śmietanki
1 łyżeczka curry
pieprz i sól
Warzywa obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie (3-4 litry) Gdy marchewka była już miękka wszystko wyjęłam z garnka i wrzuciłam opłukaną soczewicę. Marchewkę zmiksowałam na gładką masę. Gdy soczewica zwiększyła swoja objętość i stała się miękka dodałam zmiksowaną marchewkę. Doprawiłam przyprawami, dodałam śmietankę i posiekany lubczyk. Wyszła bardzo pyszna zupa. 
Na drugi dzień była jeszcze lepsza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz