piątek, 26 kwietnia 2013

Zapowiedź lata: młoda kapusta

2 główki młodej kapusty
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 duży pęczek koperku
2 łyżki masła
4 ząbki młodego czosnku
sok z połowy cytryny
(w sezonie rabarbarowym kapustę zakwaszam 2-3 laskami rabarbaru który siekam
i na malusieńkim ogniu duszę aż zrobi się papka) 
grubo mielony, czarny pieprz
sól
Na dno dużego garnka wlałam wodę (ok 1,5 cm od dna), poszatkowałam kapustę 
i wrzuciłam do wody. Gdy trochę osiadła, dodałam dymkę i szczypior, a po kilku minutach  koperek i ząbki czosnku (w całości). Na koniec sok z cytryny, masło i przyprawy. Kapusta gotowała się na malutkim ogniu tak długo aż stała się miękka i woda niemal całkowicie wyparowała, trwało to ok 30-40 minut.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam młodą kapustę!!! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! I ten zapach koperku

    OdpowiedzUsuń