środa, 26 grudnia 2012

J.D. cały w kremie

To po prostu kolejny przepis na tiramisu, dla mnie nowość bo pierwszy raz dodałam bitą śmietanę.
250g serka mascarpone
3,5 łyżki cukru pudru
3 żółtka
250 ml śmietanki 30%
filiżanka mocnej kawy
kilka biszkoptów
prawdziwe kakao
ok 40 ml alkoholu, ja dałam Jacka Danielsa
Żółtka utarłam z trzema łyżkami cukru, dolałam mascarpone-mieszałam powoli na niskich obrotach miksera, i  ok 20ml alkoholu, schowałam do lodówki. Ubiłam śmietanę na sztywno pod koniec dając pół łyżki cukru pudru. 
W tym czasie zaparzyła się kawa do której dolałam resztę whiskey. Delikatnie połączyłam krem ze śmietaną.I jak to zwykle w tiramisu bywa warstwę biszkoptu oblałam kawą, położyłam krem, znów biszkopt i kawa i znów krem a na koniec wierzch posypałam kakao. 
Tak zrobiony deser wsadziłam do lodówki na ok 2 godziny.

4 komentarze:

  1. jest cudnie słodko
    a ja marzę o takiej zaczarowanej kuli

    OdpowiedzUsuń
  2. może jeszcze zdążysz kupić taką na którymś ze świątecznych jarmarków :)

    OdpowiedzUsuń