niedziela, 7 czerwca 2009

Zapiekany kalafior

Może być to osobne danie, albo jako dodatek do dania mięsnego…
… jak się komuś coś takiego jeszcze zmieści 
1 kalafior
6 dużych pomidorów
1 pęczek koperku
1 duży kubełek śmietany kwaśnej
ok 20 dag żółtego sera
Podzielony na różyczki kalafior z blanszowałam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pomidory podzieliłam na ósemki, wyrzuciłam gniazda nasienne i ułożyłam na kalafiorze. Ser starty na grubej tarce połączyłam ze śmietaną i  posiekanym koperkiem.
Dodałam sól i pieprz i taką kołdrą śmietanową grubo przykryłam warzywa.
Można też podwoić ilość sera i śmietany i oddzielić nimi warstwę pomidorów od kalafiora. Zapiekłam w 180 stopniach do chwili aż kołderka zrobiła się mocno złota.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz