sobota, 4 października 2008

Kisz z kurkami

Danie pyszne niesłychanie 
Trzeba zgromadzić:
1/2 kg mąki
125g miękkiego masła
ok 1/3 szklanki wody
1 kg kurek
1 duża cebula
1 pęczek koperku
5 jaj
1 śmietanka 18%
sól i pieprz do smaku
Z mąki, masła i wody zagniatam ciasto i wykładam je w tortownicy na papierze do pieczenia, robiąc dość wysokie ranty. Piekę ok 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni, aż się ciasto zrobi lekko złote. Umyte kurki wrzucam na patelnie gdzie już na odrobinie oliwy zarumieniła się pokrojona cebula. Jak się kurki podsmażą i odparują  trzeba je lekko wystudzić. Gotowe kurki wysypuję na podpieczone ciasto i zalewam rozbełtanymi jajkami połączonymi ze śmietanką i koperkiem. Piekę godzinę w 150 stopniach, ale trzeba monitorować. Można podawać zaraz po upieczeniu jak i wtedy gdy wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz