1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
3 jajka
1 pudełeczko ricotty 250g
2 szklanki mąki
100g zimnego masła
1 kopiasta łyżka gęstego, greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę, bakłażana i paprykę pokroiłam w paseczki i na rozgrzanej oliwie
z wyciśniętym czosnkiem poddusiłam do chwili aż wszystko stało się złote
i miękkie. Na koniec dodałam niemal cały pęczek natki, sól i dużo czarnego pieprzu. Z mąki, masła, szczypty soli, dwóch jajek i jogurtu zagniotłam kruche ciasto którym wyłożyłam formę do tarty. Ricottę wymieszałam z ostatnim jajkiem, lekko posoliłam, dodałam dużo pieprzu i wyłożyłam na ciasto równo rozsmarowując. Na ser wyrzuciłam warzywa i całość piekłam ok godziny w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika obsypałam tartę resztką natki.
świetna tarta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :D
Usuń