3 pełne łyżki rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
3 szklanki maki pszennej
1/2 kg surowego mięsa łososia
1/2 pęczka koperku
1 jajko
pieprz i sól
Do miski wsypałam 2 szklanki mąki, dodałam 2 jajka, szczyptę soli, szpinak, olej. Wymieszałam widelcem i pomalutku wlałam wodę. Wrabiając ciasto podsypywałam trzecią szklanką mąki a gdy zrobiło się już gładkie i elastyczne uformowałam kulkę i wsadziłam na chwilę do lodówki. Łososia zmieliłam, dodałam jajko, koperek i przyprawy, wymieszałam lekki farsz. Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam placki i szklanką wycinałam kółka
na których łyżeczką układałam farsz. Kółeczka z farszem składałam na pół
i zagniatałam jak każde inne pierogi. Gotowałam je ok 10 minut wrzucając na osolony wrzątek. Pyszne z odrobiną masła i parmezanu. Równie dobre ze śmietaną doprawioną koperkiem i czosnkiem.
Świetne połączanie, wyglądają zjawiskowo
OdpowiedzUsuńAmbrozja.
OdpowiedzUsuńczy te pierogi mozna mrozić?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wiem. Nigdy ich nie mroziłam :)
Usuńwłasnie się zastanawiam, czy mozna mrozić tak przygotowanego łososia :) nalepiłabym juz synkowi na święta ;)
Usuń