niedziela, 11 maja 2014

Tarta z rabarbarem

300g mąki owsianej
1 jajko
100g drobnego cukru do wypieków
200g zimnego masła

4 duże, dorodne laski rabarbaru
120g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 duża garść płatków migdałowych
3 kopiaste łyżki cukru
Z mąki, jajka, cukru i zimnego masła które starłam na grubej tarce zagniotłam ciasto, uformowałam kulę i schowałam do lodówki. Rabarbar umyłam, obrałam, pokroiłam na 2-3 centymetrowe kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam cukier 
i budyń. Wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki, oddzieliłam mniej więcej 2/3 
i wyłożyłam nim formę do tarty. Na cieście rozrzuciłam rabarbar i trochę go uporządkowałam. Pozostałe ciasto rozkruszyłam i obsypałam wierzch, na to rozsypałam migdały i cukier. Tartę piekłam 30 minut w 180 stopniach plus 
10 minut z termoobiegiem. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tarty :-) a z rabarbarem z pewnością jest pyszna :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń