niedziela, 8 marca 2015

Pęczak z grzybami i pecorino

25g suszonych podgrzybków
1,5 szklanki kaszy zwanej pęczakiem
1,5 szklanki startego pecorino
1 łyżka masła
woda
czarny pieprz
Grzyby moczyłam ok 5 godzin w dwóch szklankach zimnej wody, po tym czasie pokroiłam je w drobną kostkę i ugotowałam w wodzie w której stały (ok 15 minut). Do garnka wrzuciłam masło a gdy się rozpuściło wsypałam wypłukaną kaszę i wymieszałam by masło oblepiło każde ziarenko. Dolałam wody z grzybami plus jeszcze jedną szklankę. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem tak długo aż kasza wciągnęła cała wodę i stała się miękka. Dodałam ser i na koniec dużo czarnego, świeżo mielonego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz