czwartek, 4 września 2008

Kruche ze śliwkami

czyli klasyka nadchodzącej jesieni.  
600g mąki
300 g masła
200g cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
ok 2 kg klasycznych, polskich węgierek
Ciasto zagniotłam, aż się wszystko ładnie połączyło.
Dużą blachę wysmarowałam odrobiną masła i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wgniotłam w nią ciasto, tworząc jednocześnie rant na ok 2-3 cm.
Śliwki przekroiłam na połówki i po wyrzuceniu pestek, przesypałam  cukrem
i dopiero ułożyłam na cieście, które już w formie wrzuciłam na kilka chwil 

do zamrażalnika. Śliwek ma być dużo, tak aby tworzyły grubą sterczącą warstwę.
Piekłam ok 45-50 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz