1/2 kg mąki
125g miękkiego masła
ok 1/3 szklanki wody
1 kg kurek
1 duża cebula
1 pęczek koperku
5 jaj
1 śmietanka 18%
sól i pieprz do smaku
Z
mąki, masła i wody zagniatam ciasto i wykładam je w tortownicy na
papierze do pieczenia, robiąc dość wysokie ranty. Piekę ok 10-15 minut, w
temperaturze 180 stopni, aż się ciasto zrobi lekko złote. Umyte kurki
wrzucam na patelnie gdzie już na odrobinie oliwy zarumieniła się
pokrojona cebula. Jak się kurki podsmażą i odparują trzeba je lekko
wystudzić. Gotowe kurki wysypuję na podpieczone ciasto i zalewam
rozbełtanymi jajkami połączonymi ze śmietanką i koperkiem. Piekę godzinę
w 150 stopniach, ale trzeba monitorować. Można podawać zaraz po
upieczeniu jak i wtedy gdy wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz