niedziela, 14 stycznia 2018

Sałatka z soczewicy

1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 gruszka
150 g suszonych pomidorów z oliwy (pół słoika)
filiżanka orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
kilka kropel cytryny
kilka pomidorków koktajlowych -opcjonalnie
sól i pieprz
Soczewicę ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Suszone pomidory i umytą ale nieobraną gruszkę pokroiłam dość drobno, posiekałam natkę, wycisnęłam czosnek i razem z orzechami dodałam do wystudzonej soczewicy. Doprawiłam oliwą, sokiem z cytryny, solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszałam i na wierzchu ułożyłam przekrojone na pół koktajlowe pomidory.



2 komentarze: