poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zupa z batatów i soczewicy

1 batat
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kolendry
 2 łyżki oliwy
sól
Do  garnka wlałam oliwę i wrzuciłam pokrojoną drobno cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę batata. Dodałam wszystkie przyprawy, wyciśnięty czosnek i soczewicę. Kilka minut wszystko smażyłam energicznie mieszając. Po chwili dodałam bulion i na małym ogniu gotowałam zupę ok 30 minut. Po tym czasie dodałam mleko kokosowe i gotowałam jeszcze 10 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz