6 średniej wielkości ziemniaków
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka oryginalnej czubrycy
1 łyżeczka sosu sriracha
sol i pieprz
oliwa
Ziemniaki umyłam bardzo dokładnie drucianym zmywakiem i osuszyłam. Ostrym nożem ponacinałam każdy ziemniak od góry co kilka milimetrów na prawie całą jego grubość ale uważając by nie przekroić ziemniaka na wskroś. Nacięte ziemniaki ułożyłam w blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam solą, pierzem i czubrycą. Piekłam ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Masło wymieszałam z sosem sriracha i gdy wyjęłam ziemniaki z piekarnika każdy
z nich udekorowałam ostrym masłem.
Przepis dla mnie. Kocham ziemniaki, tu nie dość, że one w roli głównej, to jeszcze zero wysiłku przy ich przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńKocham takie! Są idealne na obiad! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń