niedziela, 5 lutego 2017

Pieczone ziemniaki z masłem sriracha

6 średniej wielkości ziemniaków
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka oryginalnej czubrycy
1 łyżeczka sosu sriracha
sol i pieprz
oliwa
Ziemniaki umyłam bardzo dokładnie drucianym zmywakiem i osuszyłam. Ostrym nożem ponacinałam każdy ziemniak od góry co kilka milimetrów na prawie całą jego grubość ale uważając by nie przekroić ziemniaka na wskroś. Nacięte ziemniaki ułożyłam w blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam solą, pierzem i czubrycą. Piekłam ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Masło wymieszałam z sosem sriracha i gdy wyjęłam ziemniaki z piekarnika każdy 
z nich udekorowałam ostrym masłem.

2 komentarze:

  1. Przepis dla mnie. Kocham ziemniaki, tu nie dość, że one w roli głównej, to jeszcze zero wysiłku przy ich przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie! Są idealne na obiad! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń