sobota, 19 grudnia 2015

Świąteczny makowiec z jabłkami

400g mielonego maku (gotowy, sypki do kupienia w dużych sklepach)
6 łyżek miodu
240g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno pokrojonej
80ml likieru pomarańczowego
200g płatków migdałowych 
6 jajek
3 duże jabłka
3 łyżki mąki
200g miękkiego masła
dodatkowo masło, kasza manna i cukier puder
Z maku, miodu, skórki, likieru i płatków zrobiłam masę makową wg tego  przepisu. Masa poczekała w lodówce do dnia następnego, na godzinę przed robieniem makowca wyjęłam ją razem z jajkami i masłem by wszystko miało tą samą-pokojową, temperaturę. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je 
z masłem, dodałam starte na grubej tarce jabłka, mąkę i w 3 częściach ubitą 
na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piekłam godzinę w 180 stopniach.
Gdy makowiec wystygł posypałam go cienką warstwą cukru pudru.

5 komentarzy:

  1. MMMMMMMMMMNIAM!!! WYGLĄDA OBŁĘDNIE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko wyobrazić sobie Święta bez maku :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makowiec z jabłkami? Takiego nie znałam! Boskie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bosko, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię makowca ale Twój tak wygląda że bym spórbowała

    OdpowiedzUsuń