środa, 29 lipca 2015

Buraczana kasza gryczana ze śliwkami

1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
2 podłużne buraki
5 dużych śliwek
oliwa z oliwek
sól
1 łyżeczka pieprzu cayenne
jogurt grecki
Do garnuszka wlałam łyżeczkę oliwy i wsypałam opłukaną kaszę, wymieszałam by kasza obtoczyła się w oliwie i wlałam jedną szklankę wody. Gotowałam na małym ogniu do chwili aż kasza była miękka i wciągnęła całą wodę. Nieobrane ale umyte buraki ugotowałam w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam ze skórki 
i pokroiłam w kostkę podobnie jak śliwki. Ugotowaną kaszę, buraki i śliwki połączyłam, dodałam 2-3 łyżki oliwy, pieprz i wymieszałam. Bardzo fajna kasza słodka od buraków i śliwek, lekko ostra ładnie się skomponowała z łyżką jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz