2 duże cukinie
3 średniej wielkości marchewki
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
sól
Cukinię starłam na tarce, posoliłam i odstawiłam na bok. Po kilku minutach odlałam sok który zebrał się na dnie miski. Dodałam startą cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek, mąkę i żółtka. Białka ubiłam na lekką pianę i delikatnie dodałam do masy warzywnej razem z papryką. Tortownicę owinęłam folią aluminiową, wysmarowałam oliwą i wlałam do niej cukinię z dodatkami. Piekłam godzinę w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg. Dodatkowo zrobiłam krem łącząc 1/2 Favity niebieskiej z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Wyszedł bardzo miły dla podniebienia duet.
świetna, delikatna zapiekanka!
OdpowiedzUsuń