1 czerwona cebula
1 pęczek natki pietruszki
5 ząbków czosnku
2 pomidory
3 podłużne papryki pomarańczowe
4 podłużne papryki czerwone
2 duże papryki żółte
2 papryki jasno zielone
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę ( 5-7 łyżek), po chwili wycisnęłam do niej czosnek, dodałam połowę posiekanej natki
i pozbawione skóry, pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko razem dusiło się ok 15 minut, na koniec posoliłam, dodałam pieprz i dolałam oliwy by całość miała konsystencję raczej lekką. Papryki umyłam, pozbawiłam gniazd nasiennych
i pokroiłam w paseczki, wrzuciłam do żaroodpornego naczynia, wlałam pomidorowo cebulowy sos, dokładnie wymieszałam i wsadziłam do piekarnika na ok 50 minut
w 170 stopni. Po wyjęciu posypałam resztą natki.
Lubię peperonatę jeść z ostrym wędzonym serem, więc czasem podaję do niej kawałek oscypka czy sera korycińskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz