wtorek, 5 sierpnia 2014

Risotto z kurkami

500g kurek
500g ryżu arborio
1 duża cebula cukrowa
200g sera typu parmezan, ja wybrałam litewskiego dziugasa
1 łyżka masła
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
oliwa z oliwek, woda
Pokrojoną drobno cebulę wrzuciłam do głębokiej i dość szerokiej patelni na rozpuszczone masło połączone z oliwą z oliwek (oliwy mniej więcej tyle samo 
co masła). Gdy zrobiła się lekko złota, wsypałam utłuczone w moździerzu ziele angielskie, gałkę i biały pieprz ( sporo by risotto było lekko ostre) 
i dorzuciłam umyte kurki a gdy te straciły odrobinę wody wsypałam ryż 
i wszystko podlałam szklanką wody i niepełną szklanką wina. I tak pod przykryciem na maleńkim ogniu ryż pyrkotał z kurkami. Co jakiś czas mieszałam i dolewałam wody a pod koniec gdy ryż był już miękki dodałam starty ser 
i dokładnie wymieszałam.


2 komentarze:

  1. Kupiłam kurki właśnie z takim zamiarem :)
    Twoje zdjęcie jest fantastyczne !

    Pozdrawiam Jusia

    OdpowiedzUsuń