150g brązowego cukru
225 miękkiego masła
4 jajka, osobno żółtka i białka
200g startej gorzkiej czekolady
230 g zmielonych migdałów
2,5 łyżki cukru pudru
To drugi na blogu przepis z książeczki z przepisami czekoladowymi szkoły
Le Cordon Bleu. Kilka razy zastąpiłam migdały mąką kukurydzianą
( ze względu na alergię na orzechy pewnego łasucha) i też było dobre.
Masło utarłam z brązowym cukrem na gładką masę i po kolei dodawałam żółtka. Dodałam czekoladę i starte migdały i dokładnie wymieszałam. W drugiej misce ubiłam na sztywno pianę z białek a pod koniec ubijania dodałam pomalutku cukier puder. Ubite białka porcjami dodałam do masy czekoladowej i delikatnie wymieszałam, tak by piana nie opadła. Tortownicę wysmarowałam masłem
i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wlałam ciasto i piekłam ok 40-50 minut
w 150 stopniach. Jeszcze ciepłe podałam z lodami waniliowymi. Boskie.
Czekoladowa rozpusta! I jeszcze lody - nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńZ lodami - poezja! ;)
OdpowiedzUsuń