1 pełna, duża garść truskawek ( ok 16-18 sztuk)
2 duże plastry arbuza
filiżanka świeżych liści bazylii
200g świeżego sera koziego lub na favity Mlekovity
sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta soli
ostra, mielona, czerwona papryka
1 łyżeczka orzechowego kremu balsamicznego
Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na ćwiartki. Arbuza pokroiłam w sporej wielkości kostkę, liście bazylii podarłam na kawałki
i pokruszyłam ser. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszałam trzepaczką (miód rzepakowy ma dość ścisłą konsystencję), doprawiłam do smaku ale tak by sos był dość ostry i dodałam do reszty. Wymieszałam i wsadziłam na 15 minut
do lodówki.
uwielbiam wprost to połączenie!
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuń