piątek, 27 czerwca 2014

Krem z groszku zielonego

ok 1/2 kg zielonego groszku
1 ząbek czosnku
2 małe dymki
garstka świeżego tymianku
1 malutka, suszona papryczka piripiri
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
kilka kropli soku z cytryny
sól
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuściłam masło i wrzuciłam posiekaną dymkę. Gdy ta lekko zmiękła dodałam groszek, wodę, mleko i pod przykryciem, na małym ogniu gotowałam tak długo aż groszek był całkiem miękki ( ok 15 minut) Po tym czasie wycisnęłam czosnek, dodałam tymianek, papryczkę i sól do smaku. Wszystko zmiksowałam na krem. Ponieważ zostawiłam sobie małą garstkę groszku, wrzuciłam ją do zupy przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz