wtorek, 13 sierpnia 2013

Kotlety z ciecierzycy

1 puszka ciecierzycy zwanej cieciorką
1 szklanka ugotowanej, czerwonej soczewicy
1 cukrowa cebula
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy India Bombay Masala Kotanyi
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżeczka ziaren sezamu
dodatkowo mąki i ziarna do obtoczenia kotletów
i olej do smażenia (ja smażyłam na rzepakowym)
sól
Soczewicę, cieciorkę i cebulę zmiksowałam. Dodałam jajko, sezam, mąkę 
i przyprawy. Wyrobiłam gładką masę która była dość lekka i niezbyt spójna. Formowałam kotlety na talerzu z mąką i ziarnami sezamu, smażyłam na średnim ogniu. Wyszły pyszne aromatyczne i lekkie kotleciki.


3 komentarze:

  1. Coraz częściej widuję vegekotlety, muszę sama w końcu takie usmażyć :-)

    Gdzie można dostać tą przyprawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam więc mój przepis, a przyprawę kupuję w Almie :)

      Usuń