1 puszka ciecierzycy zwanej cieciorką
1 szklanka ugotowanej, czerwonej soczewicy
1 cukrowa cebula
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy India Bombay Masala Kotanyi
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżeczka ziaren sezamu
dodatkowo mąki i ziarna do obtoczenia kotletów
i olej do smażenia (ja smażyłam na rzepakowym)
sól
Soczewicę, cieciorkę i cebulę zmiksowałam. Dodałam jajko, sezam, mąkę
i przyprawy. Wyrobiłam gładką masę która była dość lekka i niezbyt spójna. Formowałam kotlety na talerzu z mąką i ziarnami sezamu, smażyłam na średnim ogniu. Wyszły pyszne aromatyczne i lekkie kotleciki.
Coraz częściej widuję vegekotlety, muszę sama w końcu takie usmażyć :-)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać tą przyprawę?
Polecam więc mój przepis, a przyprawę kupuję w Almie :)
Usuńmam na nie ochotę ;)
OdpowiedzUsuń