1,5 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gładkiego twarożku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki brązowego cukru
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
3 filiżanki drylowanych wiśni
cukier puder do posypania
dodatkowo olej rzepakowy do smażenia
Ze wszystkich składników zrobiłam gładkie, gęste ciasto naleśnikowe. Dodałam wiśnie i dokładnie wymieszałam, smażyłam na patelni lekko posmarowanej olejem. Jeszcze ciepłe placuszki posypałam grubo cukrem pudrem.
Bita śmietana dopełniła smaku.
Przepyszne połączenie a jak cudownie wyglada :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie! :) I skład - też idealny! Mąka gryczana, olej rzepakowy... samo zdrowie!
OdpowiedzUsuń