2 główki młodej kapusty
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 duży pęczek koperku
2 łyżki masła
4 ząbki młodego czosnku
sok z połowy cytryny
(w sezonie rabarbarowym kapustę zakwaszam 2-3 laskami rabarbaru który siekam
i na malusieńkim ogniu duszę aż zrobi się papka)
grubo mielony, czarny pieprz
sól
Na dno dużego garnka wlałam wodę (ok 1,5 cm od dna), poszatkowałam kapustę
i wrzuciłam do wody. Gdy trochę osiadła, dodałam dymkę i szczypior, a po kilku minutach koperek i ząbki czosnku (w całości). Na koniec sok z cytryny, masło i przyprawy. Kapusta gotowała się na malutkim ogniu tak długo aż stała się miękka i woda niemal całkowicie wyparowała, trwało to ok 30-40 minut.
Uwielbiam młodą kapustę!!! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam słonecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! I ten zapach koperku
OdpowiedzUsuń