środa, 24 kwietnia 2013

Pieczone, zielone szparagi

1 wiązka zielonych szparagów
1 duży pomidor
2-3 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
3 duże gałązki koperku
pół filiżanki dziugasa
1/3 szklanki oliwy
sól i pierz
Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni, szparagi umyłam, urwałam zdrewniałe końcówki i niedbale obrałam. Zielonych szparagów można nie obierać ale każdy ma własne przyzwyczajenia. Ułożyłam szparagi w żaroodpornym naczyniu. Pomidora pokroiłam na ćwiartki, pozbawiłam gniazd nasiennych i dodałam do szparagów. 
Do oliwy dodałam sok z cytryny, posiekany czosnek, pokrojony koperek 
i przyprawy. Dokładnie polałam nią warzywa i posypałam serem.
 Szparagi piekły się ok 20 minut.


4 komentarze:

  1. Pychota! Wygląda wspaniale i narobiło mi ochoty na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach szparagi!!! Skąd Ty je wzięłaś? Przecież jeszcze na nie nie pora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka cieknie!!!Rarytas!

    OdpowiedzUsuń