piątek, 21 grudnia 2012

Świąteczne ciasto dla opornych i leniwych

1 szklanka maku
1 łyżka miodu
mleko
ok 70 g dowolnych bakalii
Mak moczyłam w mleku całą noc. Później zalałam go wodą, niewielka ilością tak by tylko był przykryty i gotowałam ok 15-20 minut. Ugotowany mak zmieliłam dwukrotnie, dodałam miód i bakalie. 
W wersji dla leniwych wystarczy wziąć masę makową ( ok 6 łyżek)
1 płat ciasta francuskiego
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki cukru trzcinowego
małe opakowanie skórki pomarańczowej
1 jajko
kilka łyżek cukru pudru i cytryna do zrobienia lukru
płatki migdałowe do dekoracji
Jabłka obrane i pokrojone niedbale wrzuciłam na rozgrzaną patelnię w towarzystwie cukru, skórki pomarańczowej i przyprawy do pierników. Dusiłam je do momentu aż zmiękły ale nadal trzymały formę. Ciasto przekroiłam na pół tak by otrzymać dwa kwadraty. Przełożyłam na papier do pieczenia, każdy kwadrat oddzielnie.  Na cieście rozsmarowałam masę i położyłam jabłka i każdy kwadrat za pomocą papieru do pieczenia zwinęłam w lekki rulon i razem z papierem przełożyłam do dwóch keksówek. Ciasto posmarowałam jajkiem. Piekłam ok 15 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 170 i piekłam jeszcze ok 35. Z cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny zrobiłam lukier, posmarowałam wystudzone już ciasto i obsypałam płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz