Może być to osobne danie, albo jako dodatek do dania mięsnego…
… jak się komuś coś takiego jeszcze zmieści
1 kalafior
6 dużych pomidorów
1 pęczek koperku
1 duży kubełek śmietany kwaśnej
ok 20 dag żółtego sera
Podzielony
na różyczki kalafior z blanszowałam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym,
pomidory podzieliłam na ósemki, wyrzuciłam gniazda nasienne i ułożyłam
na kalafiorze. Ser starty na grubej tarce połączyłam ze śmietaną i
posiekanym koperkiem.
Dodałam sól i pieprz i taką kołdrą śmietanową grubo przykryłam warzywa.
Można
też podwoić ilość sera i śmietany i oddzielić nimi warstwę pomidorów od
kalafiora. Zapiekłam w 180 stopniach do chwili aż kołderka zrobiła się
mocno złota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz