środa, 31 sierpnia 2016

Zupa krem z pieczonych warzyw

1 kg miękkich, dojrzałych pomidorów
1 duża cukinia żółta
1 duża cukinia zielona
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1/3 szklanki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
kawałek twardego sera owczego lub fety-opcjonalnie
Warzywa pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do wysokiego naczynia żaroodpornego i piekłam ok 40 minut - do chwili gdy pomidory puściły dużo soku a w cukinie gładko wchodził widelec. Ostudzone warzywa razem z sokiem- którego wyszło dość dużo, dzięki czemu nie musiałam dolewać wody lub bulionu-wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę a potem przelałam do garnka. Dodałam oliwę, doprawiłam do smaku i zagotowałam. Na koniec dodałam posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek a już na talerzu pokruszony ser.
 

2 komentarze:

  1. Taka zupa z pieczonych warzyw musi być bardzo aromatyczna...no i pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone warzywa i zupy z nich przygotowane!
    Smak (i aromat) takiej zupy jest wyjątkowy!

    ;-)

    OdpowiedzUsuń