8 dużych ziemniaków
1 jajko
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
1 czerwona cebula
1 biała cebula
łyżka masła
olej rzepakowy
natka pietruszki
Ziemniaki starłam na gładką masę, wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną
i mąki pszennej tyle aż powstała gęsta masa. Tak gęsta że łyżka mogła w niej prawie stanąć. Na wrzątek kładłam kluski odrywając ciasto łyżką. Gotowałam
1-2 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuściłam masło z odrobiną oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę i mocno ją zarumieniłam. Kluski na talerzu przykryłam warstwą cebuli i udekorowałam natką. Chyba nie ma człowieka który nie zna szaraka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz