2 jajka
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
masło
krem:
ok 130g mascarpone
ok 100g śmietanki 30%
1 łyżką cukru pudru
dodatkowo:
400g mrożonych wiśni bez pestek
1 łyżka brązowego cukru
orzechowy krem balsamiczny i mięta do dekoracji
Mąkę, jajka, sól, proszek do pieczenia zmiksowałam z wodą i na rozgrzanej patelni cienko posmarowanej masłem usmażyłam naleśniki. Śmietankę ubiłam
na sztywno na koniec dodając cukier i połączyłam z mascarpone-już na najmniejszych obrotach miksera. Wiśnie wrzuciłam do garnuszka, jak się rozmroziły dodałam cukier i pod przykryciem dusiłam je kilka minut. Potem odkryłam i lekko odparowałam. Chłodne naleśniki, przełożyłam schłodzonym mocno kremem i wiśniami. Udekorowałam miętą i orzechowym kremem balsamicznym.
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo kalorycznie :) ale i super smacznie ;)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com