środa, 29 stycznia 2014

Pomidorowa tarta paprykowa

1 płat francuskiego ciasta
1 mały kubeczek śmietany 18%
1 opakowanie miękkiej fety (niebieskiej Favity Mlekovity)
3 jajka
2 pełne łyżki łagodnego ajvaru
10-13 pomidorków koktajlowych
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
garść rukoli
pieprz
Paprykę pozbawiłam nasion, przekroiłam na pół, lekko skropiłam oliwą i piekłam ok 5-7 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu zdjęłam skórkę. Ciasto wgniotłam 
w formę do tarty i podpiekłam w 200 stopniach ( 10-12 minut z termoobiegiem). 
W misce wymieszałam jajka ze śmietaną, wkruszyłam ser, dodałam ajwar i pieprz. Wszystko dobrze wymieszałam widelcem jednocześnie rozgniatając fetę. Wyjęłam ciasto z piekarnika, wylałam na nie masę serowo-śmietanową i ułożyłam przekrojone na pół pomidory, pozbawioną skórki i pokrojoną w paski paprykę 
i posiekaną rukolę. Piekłam w 150 stopniach ok 50-55 minut.


2 komentarze: