500g żółtego, łuskanego grochu
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
część biała pora, ok 7 cm
1 duża cebula
6 ząbki czosnku
natka
oliwa
Groch moczyłam kilka godzin. Po tym czasie groch, obrane warzywa-włącznie
z cebulą i połową czosnku-ugotowałam doprawiając solą i dużą ilością pieprzu. Wody musi być sporo, ok 4-5 litrów bo groch chłonie jak gąbka. Wszystko ma się gotować tak długo by marchewka rozpadała się przy lekkim dotyku. To sprawi,
że nie trzeba zupy miksować a jedynie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zupa jest lekko grudkowata. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam pokrojone w plasterki pozostałe ząbki czosnku i dodałam do zupy gdy stały się ciemno złote. Udekorowałam natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz