czwartek, 10 kwietnia 2014

Pieczona papryka zamknięta w słoiku

4 dorodne, czerwone papryki
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
kilka ząbków czosnku
olej z pestek winogron
sól
Papryki umyłam, pozbawiłam gniazd nasiennych, przekroiłam każdą na 4 części, ułożyłam na folii aluminiowej, posypałam solą i wysmarowałam cieniutko olejem. Piekłam w temperaturze 200 stopni aż skóra lekko zbrązowiała i popękała. Upieczoną przerzuciłam do torebki foliowej i ją zamknęłam. Po kilku minutach pojedynczo wyciągałam kawałki papryki i zdejmowałam skórkę. Każdy kawałek pokroiłam na 2-3 części. Słoiczki wyparzyłam wrzątkiem, na ich dno włożyłam kilka kawałków obranego czosnku i ziaren pieprzu. I tak układałam paprykę, przeplatając czosnkiem i pierzem. Na koniec zalałam olejem z pestek winogron. Jako dodatek do dań pieczonych i grillowanych idealna :)

1 komentarz:

  1. Ale cudownie wygląda! Kiedyś nie lubiłam pieczonej papryki a teraz się nią zajadam :)

    OdpowiedzUsuń