Przepis dostałam od Kasi, potem poszłam na zakupy a i tak pokręciłam wszystko
Ale najważniejszy jest efekt. Chmurkowy bo lekki i puszysty.
1 kg sera, najczęściej kupuję Piątnicę
500 g mascarpone
5 jajek
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 esencja waniliowa (taki duży dzbanuszek)
ciasteczka kokosowe i masło-opcjonalnie
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła i ciasteczek zmiksowałam na puch. Masę wlałam do tortownicy i piekłam
1,5 h w 150 stopniach. Pod tortownicą postawiłam dużą brytfannę z
gorącą wodą aby dodatkowo parowała w czasie pieczenia. Zanim wyjęłam
sernik z piekarnika stygł ok 30 minut przy otwartych drzwiczkach.
Można zrobić spód z ciasteczek i masła rozkruszając ciasteczka i łącząc z masłem. Taką masą wykłada się ciasno spód tortownicy i chłodzi ok 30 minut w lodówce. Po tym czasie masę sernikową wylewa się na ciasteczkowy spód piecze jw.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDelikatny i lekki jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda..tak zachęcająco:)))
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda smakowicie :]
OdpowiedzUsuńWygląda jak lekki puch:) Musi smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńRobi się naprawdę szybko więc warto spróbować, dzisiaj zostało tylko wspomnienie :)
OdpowiedzUsuńpiekę go często na różne okazje - ostatnio na komunię córy a jutro na jej urodziny bo to jej ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńMiód na moje serce! :D
Usuńi dziś znów jako tort urodzinowy ;)
Usuń:)))
Usuńprzepyszny :) robię dzisiaj dwa na święta :)
OdpowiedzUsuńCudownie :D
UsuńNajulubieńszy sernik mojego męża. Będzie grany i w te święta :P
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam znowu, Tomek sobie zażyczył jako tort urodzinowy :)
OdpowiedzUsuńi znowu ten sam sernik jako tort dziecko sobie zażyczyło na urodziny :)
OdpowiedzUsuńrok później to samo ;)
OdpowiedzUsuńCudnie! :D
Usuń