środa, 9 stycznia 2013

Chmurkowy sernik

Przepis dostałam od Kasi, potem poszłam na zakupy a i tak pokręciłam wszystko 
Ale najważniejszy jest efekt. Chmurkowy bo lekki i puszysty.
1 kg sera, najczęściej kupuję Piątnicę
500 g mascarpone
5 jajek
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 esencja waniliowa (taki duży dzbanuszek)
ciasteczka kokosowe i masło-opcjonalnie
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła i ciasteczek zmiksowałam na puch. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 1,5 h w 150 stopniach. Pod tortownicą postawiłam dużą brytfannę z gorącą wodą aby dodatkowo parowała w czasie pieczenia. Zanim wyjęłam sernik z piekarnika stygł ok 30 minut przy otwartych drzwiczkach.
Można zrobić spód z ciasteczek i masła rozkruszając ciasteczkałącząc z masłem. Taką masą wykłada się ciasno spód tortownicy i chłodzi ok 30 minut w lodówce. Po tym czasie masę sernikową wylewa się na ciasteczkowy spód  piecze jw.
 




























18 komentarzy:

  1. Delikatny i lekki jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda..tak zachęcająco:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak lekki puch:) Musi smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi się naprawdę szybko więc warto spróbować, dzisiaj zostało tylko wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekę go często na różne okazje - ostatnio na komunię córy a jutro na jej urodziny bo to jej ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszny :) robię dzisiaj dwa na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najulubieńszy sernik mojego męża. Będzie grany i w te święta :P

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam znowu, Tomek sobie zażyczył jako tort urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i znowu ten sam sernik jako tort dziecko sobie zażyczyło na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń