piątek, 19 lipca 2013

Malinowo kremowa tarta jagodowa

200g mąki gryczanej
125g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kefiru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
(1,5 szklanki mleka i 1 łyżka cukru)
250g mascarpone
kilka kropel soku z cytryny
2 garście jagód
1 filiżanka malin
odrobina cukru pudru do posypania
Do mąki dodałam masło, roztrzepane jajko, cukier i cukier waniliowy. Zaczęłam zagniatać ciasto a po chwili dodałam jeszcze kefir. Formę do tarty wysmarowałam odrobiną masła i wyłożyłam dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto wgniotłam w formę tworząc dość wysokie ranty, widelcem zrobiłam dziurki w dnie ciasta. Piekłam ok 12-15 minut w 200 stopniach. Budyń ugotowałam 
wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka z dwóch szklanek na 1,5. Gdy budyń ostygł zmiksowałam go z mascarpone dodając kilka kropel soku 
z cytryny. Krem rozsmarowałam na zimnym już spodzie, ułożyłam owoce 
i posypałam cukrem pudrem-maleńko tylko dekoracyjnie. 
Tartę wstawiłam do lodówki na 2 godziny.


4 komentarze:

  1. wygląda... ach, jak kwintesencja lata!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty z owocami :) Musiała smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest bardzo słodka, lekka i cały mocny smak to owoce. Reszta jest tłem. Namawiam do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń