czwartek, 29 maja 2014

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

5 dużych jajek
1 pełna szklanka drobnego cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże laski rabarbaru
2 szklanki (300 ml " klasyczna ikea") truskawek
Białka ubiłam na sztywna pianę i pomalutku dosypywałam cukier i cukier waniliowy. Potem stopniowo dodawałam żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia 
i olej. Formę prostokątną ( 36x24) wysmarowałam odrobiną masła i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylałam masę i poukładałam przekrojone na pół truskawki i pokrojony na kawałki obrany rabarbar. Piekłam ok godziny w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.

2 komentarze: